Tabliye Güçlendirme

Anasayfa Tabliye Güçlendirme

Betonarme binalarda ya da tesislerle veya herhangi bir yapıda oluşan hasarların ortadan kaldırılması ya da mevcut bir hasarın onarılması veya hasar oluşumuna engel olunması kapsamında yapılan ya da yapılması gereken işlemler arasında, tabliye güçlendirme çalışmaları da bulunmaktadır. Mevcut güçlendirme teknikleri ya da uygulama esasları doğrultusunda, bilgi aktarmadan önce, tabliye kelimesinin ne anlama geldiğini, bina tesis ya da yapılarda ne işe yaradığını anlatmak gerekecektir. Tabliye nedir? Ne işe yarar? Tabliye kelime itibari ile ilk etapta karşınıza köprü yapımlarında ilk olarak yerleştirilen ve köprüyü oluşturan bölüm olarak çıkacaktır. Genelde önden gelen, önlük olarak kullanıldığı, öncü olarak kullanıldığı görülmektedir.

Mevcut konutlar, bina ve tesisler açısından gündeme getirildiğinde ise, aynı kelimenin döşeme olarak isimlendirildiğini göreceksiniz. Döşeme betonu olarak isimlendirildiğini göreceksiniz. Zeminde bulunan beton yüzeyin tanımlanması olarak da anlayacaksınız. Üzerine binen yükleri, bina ve tesislerde bulunan kirişlere ve kolonlara aktarmak amacıyla kullanılan bölüm anlamına gelmektedir. Beton ve demir karışımından, donatı karışımından oluşturulmuş bir bölümü işaret etmektedir. Herhangi bir binada, herhangi bir tesiste, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, konutlarınızda, herhangi bir ortamda, üzerine baktığınız zeminde, tabliye yani döşeme olarak tanımlanmaktadır.

Tabliye Güçlendirme Gerekiyor mu?

Mevcut yapılara, özellikle eski yapılara bakıldığında, ne yazık ki malzeme kalitesi açısından, inşaat teknikleri açısından ve kullanım prensipleri ve denetim ilkeleri açısından yeterli seviyede olmadıkları görülmektedir. Bu anlayışın içerisinde, elbette döşeme ya da tabliye olarak isimlendirilen sistemler bölümlerde yer almaktadır. En küçük bir ters harekette, doğal hareketlerde, sarsıntıda, bu tip bölümlere binen yükün dağılımı konusunda donatılar yönünden ve beton yönünden problemlerin olması neticesinde, çökmelerin, kırılmaların, kopmaların meydana gelme ihtimali bulunmaktadır. Bunun neticesinde can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Diğer anlamda köprü yapımında öncü parça olarak isimlendirilmesinde, elbette yine hayati önem ve ekonomik boyut ortaya çıkacaktır. Bu tip bina, tesislerinde mutlaka incelenmesi, deprem dayanıklılığı konusunda kullanım ilkeleri ve ömürleri doğrultusunda inceleme çalışmalarına tabii tutulması gerekecektir. İncelenmesi ile birlikte, gerek duyulması ve teknik personeller tarafından raporlanması durumunda, gerekli bakım onarım çalışmaları, restorasyon çalışmaları, hatta ihtiyaç duyulması durumunda ömrünü tamamlaması ve büyük çapta hasar görmesi durumunda yeniden yapılması, eski sistemin yıkılıp yerine yenisinin kurulması da gündeme gelebilecektir.

Tabliye Güçlendirme Teknikleri

Burada bina ve tesisler açısından ve köprü ayakları ya da köprü parçaları açısından farklı tekniklerden bahsedilecektir. Bina ve tesislerin döşeme anlayışına bakıldığında, takviye edilmesi ya da güçlendirilmesi şeklinde bir teknik rapor hazırlanmış ise, sistemin çalışmasında tabliye yani döşeme altından, bir alt kattan bina yükünü yoğunlaştırmayacak şekilde takviye yapılması anlayışı bulunmaktadır. Buradaki uygulamada genelde çelik konstrüksiyon sistemlerinin kullanıldığı görülmektedir.

Döşeme altından yani bir alt kattan ya da zeminden yukarıya doğru binanın statik yükünü değiştirmeyecek şekilde yapılan ölçüm, inceleme ve raporlar dahilinde takviye yapılmakta, zeminin hareketleri ya da kırılma oranları, minimum seviyeye düşürülmektedir. Köprü bazında, köprü parçalarında bir inceleme yapıldığında, daha farklı teknikler ortaya çıkacaktır. Fore kazık sistemi, plastik kazık ya da plastik beton kazık sistemi gibi uygulamalardan bahsedilecektir. Bu tamamen büyük çaplı bir işlem olmak ile birlikte, teknolojik ekipmanlar, teknolojik yardımcı gereçler, deneyimli personeller eşliğinde yapılması gereken işlemlerdir. Elbette bina ve tesislerin döşeme anlayışında da, yine bilgili, deneyimli uzman personeller, yeterli teçhizatlar, yardımcı malzemeler, standartları sağlayan malzemelerin kullanılması, özellik ile statik hesaplarının, bina yükü hesaplarının gündeme getirilmesi gerekecektir.

Tabliye Güçlendirme Maliyetli mi?

Bu sistem konusunda, tabliye güçlendirme maliyeti konusunda, raporun büyük bir önem taşıdığı görülmektedir. Ne tip bir hasar meydana gelmiştir? Ne tip bir hasar öngörülmektedir? Bina statik hesabı açısından ne yapılması ya da hangi tekniğin kullanılması gerekmektedir? Bu soruların karşılığını gerçek ya da tüzel kişilikler, deneyimli, teknik bilgili gerçek ya da tüzel kişilikler, hazırladıkları raporlar ile vereceklerdir. Basit bir onarım çalışması ve takviye çalışması, donatı kullanılması ya da bunun yerine çelik konstrüksiyon sisteminin, takviye sisteminin tercih edilmesi arasında, ekonomik açıdan elbette farklar bulunmaktadır. Bu yüzden uzman firmalara danışılıp, maliyet listesinin talep edilmesi ve maliyet listesinin ortaya çıkarılmasında neden bu sistemin tercih edildiğinin de teknik açıdan açıklanması gerekecektir.

 

Güçlendirme İşlemleri ve Çalışmaları Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!

WhatsApp
Hemen Ara!