Bina güçlendirme çalışmasının belirli aşamaları bulunmaktadır. Özellikle bina sahiplerinin bu aşamaları gerçekleştirebilmek için atmaları gereken adımlar mevcuttur. Mal sahiplerinin ve bununla birlikte kat maliklerinin evvelden riskli yapı belgesi almaları her şeyden önemlidir. Neticede riski yapı belgesi bulunmayan bir binanın güçlendirme çalışmasına dahil edilmesi de mümkün değildir. Dolayısıyla riskli yapı belgesi devlet kurumlarına ve belediyelere başvurularak alınmalı ve sonrasında binanın güçlendirilme projesi hazırlatılmalıdır.
Tabii ki bu aşamada mal sahiplerinin en az 4/5’inin onayı gerekmektedir. Heyet tarafından verilen riski yapı belgesi ile mal sahibinin yüklenici firmalara bina güçlendirme çalışması için başvuruda bulunmaları yeterli olacaktır. Her mevsim yapılabilen ve özellikle doğal afetlerden korunmak için kritik öneme sahip olan bina güçlendirme çalışması hakkında sizlere bu bilgileri verebiliriz. Bu arada bina güçlendirme işlemi yapan firmaların da mal sahiplerine bilgi verdiklerini hatırlatmak istiyoruz.
En Kaliteli Bina Güçlendirme Malzemeleri Nelerdir?
Tabii ki ahşap bina, yığma bina ve beton binalara göre bina güçlendirme malzemeleri değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla mal sahiplerinin bu konuda firmalardan bilgi almaları çok daha doğru olacaktır. Son dönemde bilhassa karbon fiber gibi malzemelerin kullanıldığı bilinirken klasik beton ve sıvama yöntemlerinin de bina güçlendirme çalışmalarda değerlendirildiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla en kaliteli bina güçlendirme malzemeleri nelerdir sorusunun kesin bir yanıtı vermekten ziyade kullanılan tekniğe ve yapım modeline göre bir değerlendirme yapmanın uygun olacağını ifade edebiliriz. Yine de mal sahipleri firma seçerken bu özellikleri araştırabilir ve kararlarını bu standartlara göre belirleyebilirler.
Yığma Bina Nasıl Güçlendirilir?
Yığma binalar bilindiği üzere tuğlaların gelişi güzel üst üste çıkıldığı yapılardır. Tabii ki bu yapıların deprem gibi doğal afetlerde hasar görme riski beton ve ahşap binalara göre çok daha fazladır. Çünkü yığma binaların neredeyse tamamı herhangi bir mühendislik bilgisi ile inşa edilmemişlerdir. Dolayısıyla yığma binada oturanların bu konuda adım atmaları ve bina güçlendirme çalışmasına dahil olmaları gerekmektedir. Son dönemlerde bilhassa kırsal alanlarda sıklıkla gördüğümüz yığma binaların onarımı çimento şerbeti ve çimento enjeksiyonu ile olmaktadır. Bunun dışında çatlak onarımları da güçlendirme adına büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda epoksi reçineleri ve sıvama teknikleri de yığma binaların güçlendirilmeleri için kullanılan yöntemler arasındadır. Yine de yüklenici firma bu konuda bir analiz yapacak ve binanın risk analizine göre karar verecektir. Dolayısıyla mal sahiplerinin de firmalarla görüşerek teknik bakımından bilgi almaları en doğrusudur diyebiliriz. Hem maddiyat bakımından uygun hem de zaman açısından kazançlı olan bina güçlendirme çalışmalarının yığma binalarda çok iyi sonuç verdiğini ve yapının hasar oranını minimuma indirdiğini ekleyebiliriz.
Riskli Bina Güçlendirmesi Nasıl Olmalı?
Riski yapı belgesi almış olan binaların güçlendirilme çalışmaları tabii ki farklılık arz etmektedir. Çünkü her bina aynı şekilde güçlendirilmemekte ve yapının sorunlarına göre adımlar atılmaktadır. Özellikle temelinde problem olan binalar ile beton kalitesi düşük olan yapıların güçlendirilme metotları birbirlerinden son derece farklıdırlar. Bu yüzden mal sahiplerinin de firmalar tarafından belirlenen prosedüre uymaları en doğrusu olacaktır. Yine de riskli bina güçlendirmelerinde çatlak onarımlarıyla birlikte aerodinamik iyileştirmeler ve yapı temeli desteğinin ihmal edilmediğini söyleyebiliriz. Son dönemde bina güçlendirme çalışmalarının sayısı artarken firmaların da en modern teknikler ile hizmet verdiğini hatırlatmalıyız. Siz de mal sahibi olarak ahşap, yığma ya da beton yapılarınızın güçlendirilme işlemi için riskli yapı belgesini alıp başvuruda bulunabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız