Bina güçlendirme çalışmaları özellikle ülkemiz için büyük öneme sahiptir. Çünkü deprem gibi doğal afetler ülkemizde sıklıkla yaşanmakta ve binaların yıkılmasından kaynaklı olarak can kayıpları meydana gelmektedir.
Dolayısıyla riskli mülk sahiplerinin de bir an evvel bina güçlendirme çalışmaları için başvuruda bulunmaları ve depreme karşı kendilerini sağlama almaları gerekmektedir. Tabii ki bina güçlendirme çalışmaları ahşap bina, yığma bina ve beton binalara göre farklılık arz etmektedir. Bilhassa tuğlaların üst üste dizilmesi neticesinde yapılan yığma binaların güçlendirilmesinde çimento şerbeti ve çimento enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca epoksi reçinesi ve çatlak onarımı da yığma bina güçlendirme çalışmalarında kritik öneme sahiptir. Bu arada binanın hasar durumuna göre firmalar onarım işlemlerini yapacak ve mal sahiplerine binayı teslim edeceklerdir.
Sonuç olarak yığma binaların güçlendirilme işlemi hem ahşap hem de beton binalara göre oldukça farklıdır. Bunun sonucunda kat sahiplerinin gereken başvurularda bunu özellikle belirtmeleri doğru olacaktır.
Bina Güçlendirme Devlet Desteği 2020
Türkiye Cumhuriyeti Devleti yıkılma tehlikesi olan ve muhakkak bina güçlendirme çalışmasına dahil edilmesi gereken yapılara hem kredi hem de hibe desteği sağlamaktadır. Tabii ki bunu başta belediyeler olmak üzere devlet kurumlarına yapılacak başvuru ile almak mümkündür. Yani riskli yapı belgesini edinen bir mal sahibinin sonrasında kredi ve hibe başvurusu gerçekleştirebileceğini söyleyebiliriz. Kredi desteğinde devletin anlaşmalı olduğu bazı bankalar bulunmaktadır. Bu sebeple mal sahiplerinin de bu bankalara giderek gerekli işlemleri başlatmaları önemlidir.
Sonuç olarak bina güçlendirme devlet desteği 2020 yılı itibariyle sürmektedir. Riski yapı belgesini alarak güçlendirme projesini hazırlatan bir mal sahibinin bu fırsatlardan istifade edebileceğini aktarabiliriz.
Bina Güçlendirme Maliyeti 2020
Bina güçlendirme çalışmalarına net bir maliyet hesabı yapmanın kesin doğru sonuç vermeyeceğini belirtmek gerekmektedir. Çünkü ahşap bina, yığma bina ve beton binalarda fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda yapının hasar boyutu da yine fiyata doğrudan etki etmektedir. Bunun haricinde binanın uzunluğu, hammadde kalitesi ve çevresel faktörler de maliyet hesabını değiştirecek unsurlar olarak bilinmektedir.
Yani bina güçlendirme maliyeti 2020 yılında çıkarılması pek kolay değildir. Yine de mal sahiplerinin firmalar ile görüşerek fiyat almaları ve bu konuda pazarlık yapmaları en doğrusu olacaktır. Bu arada bina güçlendirme çalışmalarının kentsel dönüşümden çok daha hızlı ve az masraflı olduğunu da rahatlıkla dile getirebiliriz.
Bina Güçlendirme Mevzuatı 2020
Bilindiği üzere 2014 yılının Temmuz ayında çıkartılan 6306 sayılı yasanın ilgili kanun hükümlerine göre mal sahiplerine bina güçlendirme imkanı tanınmıştır. Bir mal sahibi, riskli yapı belgesini devlet kurumlarına başvurarak edindikten sonra bu çalışmaları gerçekleştiren firmalara şahsen başvuru sağlayabilmektedirler. Tabii ki malda ortaklık söz konusu ise ortakların 4/5’inin bu çalışmaya izin vermeleri öncül şart olarak aranmaktadır. Aynı zamanda kat malikleri için de bu oran aynı şekilde geçerlidir.
Sonuç olarak bina güçlendirme mevzuatı 2020 senesinde geçerli olup başvurular değerlendirilmekte ve devlet tarafından yetkilendirilen firmalar işlem yapmaktadırlar. Kısacası mal sahiplerinin gerekli resmi kurumlardan izin alarak bina güçlendirme çalışmasından yararlanmaları mümkündür. Gerek maliyet bakımından uygun gerekse de kısa zamanda gerçekleştirilen çalışmaların sadece mal sahiplerine değil, ayrıca çevreye de olumlu etkiler kattığı unutulmamalıdır. Neticede deprem gibi kapıda bekleyen bir doğal afetin etkilerinden tam manasıyla kurtulabilmek için bina güçlendirme çalışması yapmanın çevrede yaşayan insanlara katkısı büyük olacaktır. Siz de canınızı muhafaza etmek maksadıyla bu işlemleri firmalara başvurarak tamamlayabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız