Deprem performans analizi bina, liman, köprü, viyadük gibi yapıların güvenirliğinin tespiti için büyük önem taşır. Peki deprem performans analizi nedir? Diye soracak olursanız; bu analiz, olası bir şiddetli depreme karşı sizleri uyaracak olan en önemli rapordur diyebiliriz.
Deprem performans analizi yapılırken deprem yönetmeliği çerçevesinde mevcut yapıların depreme karşı dayanıklılığı tespit edilir. Uzman ekipler ve son teknoloji cihazlar ile analizler yapıldıktan sonra, yapının deprem yönetmeliğinde belirtilen düzeyi karşılayıp karşılamadığı ortaya çıkar. Yapılan analiz sonucunda mevcut yapının yönetmelikte yer alan düzeyi karşılamadığı saptanırsa güçlendirme projesi hazırlanır. Elde edilen veriler, deprem performans analizi için hazır olduğunu gösterir.
Daha sonraki aşamalarda binaların 3 boyutlu modellemesi ve detaylı hesaplamaları yapılır. Hesaplama işlemlerinde binanın yapısal elemanları ve kolonların hasar seviyeleri tespit edilir. Bu sayede bina performansı bulunur. Binadan elde edilen performans sonuçlarına göre göçme durumunda olup olmadığı belirlenir. Bunun yanında can güvenliğinin seviyesi de değerlendirilmektedir.
Neden Deprem Performans Analizi Yaptırmalısınız?
Bina güçlendirmeleri neden bu kadar önemlidir? ve neden deprem performans analizi yaptırmalısınız? Konusuna değinecek olursak; Türkiye dünyada fay hatlarının en yoğun olduğu bölgeler arasındadır. Hemen hemen tüm illerimiz deprem riskiyle karşı karşıya diyebiliriz. Riskin bu kadar yüksek olmasına rağmen mevcut yapı stokumuzun büyük bir bölümü yaşlı ve şiddetli bir depreme dayanıklı olacak şekilde inşa edilmemiş. Yüzbinlerce betonarme yapı deprem yönetmeliğinde belirtilen gerekli şartları karşılayamıyor.
Kentsel dönüşüm projeleri ile kısmen binalar yıkılıp yenilense de, tüm binaları yıkarak yenilemek için on yıllara ihtiyaç duyulmaktadır. Bina güçlendirme metodu ise çok daha kısa sürede binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilebilmesini sağlayabilmektedir. Binanın dayanıklılığı ve ne gibi riskler oluşturduğu konusunda en doğru sonucu veren işlem şüphesiz deprem performans analizleridir. Bu analizlerle yapıların olası depremlere karşı ne kadar dayanıklı olduğu tespit edilir. Ardından nasıl bir güçlendirme yapılacağı belirlenir ve uygulanır. Yapılan işlemler sonucunda deprem yönetmeliğine uygun bir yapıya sahip olunmaktadır.
Örnek verecek olursak; Japonya’da 7,5 şiddetinde bir depremde bile neredeyse 1 can kaybı bile yaşanmıyor. Çünkü tüm binalar detaylı bir şekilde analiz ediliyor ve gerekli önlemler alınıyor. Bu sayede uzun vadede daha güvenli bir yapısal gelişim sağlanmış oluyor. Ülkemiz de bu yöntem artık sık sık kullanılıyor. Elde edilen sonuçlar ise oldukça etkili diyebiliriz.
Deprem Performans Analizi Nasıl Yapılır?
Deprem performans analizi nasıl yapılır? Şimdi hep birlikte analiz aşamalarına bir göz atalım.
- Ev ya da işyeri gibi yapıların eski mimari ve statik projeleri uzman ekipler tarafından
- Yapılan incelemenin ardından yapının beton dayanımını öğrenmek adına karot numunesi alınır ve özel labaratuvarlara getirilir.
- Beton dayanımı ölçümünün ardından sıra demirlerin incelenmesine İlgili yapıda kullanılan demirlerin adetleri, çapları ve etriye aralıkları uygun cihazlarla ölçülür.
- Deprem performans analizinde bir sonraki nokta ise ilgili yapının uygun bir bölümüne muayene çukuru açılması ve binanın temeline bakılmasıdır.
- İncelenen yapının temelinde jeolojik zemin etüdü yapılmaktadır.
Deprem Performans Analizi Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Deprem Performans Analizi Sonucu Kaç Günde Çıkar? Sorusuna değinecek olursak; bu analizler binanın geleceği ve insanların can güvenliği açısından büyük önem arz ettiği için sonucu da merak edilmektedir. Bu durum analizi yapan ekip ve yapının büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama bir rakam verecek olursak 7 ila 10 iş günü aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Yani oldukça kısa bir süre içerisinde binanızın deprem performans sonuçlarına ulaşabiliyorsunuz.
Binalarınızdan alınan numunelerin özel labaratuvarlarda incelenmesinin ve çeşitli testlerin yapılmasının ardından elde edilen veriler rapor haline getirilir. Bu rapor sonucunda elde edilen verilerin deprem yönetmeliğinde belirtilen düzeyde olup olmadığı sizlerle paylaşılacaktır. Ardından uzman ekipler nasıl bir güçlendirme yöntemi uygulanacağı konusunda gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Böylece deprem performans analizi nedir? Sorusuna ve diğer detaylara değinmiş olduk. Daha güvenli bir yapı için performans analizlerinizi yaptırmayı unutmayın.
Bina güçlendirme kararının nasıl alındığı hakkında bilgi almak için “Bina Güçlendirme Kararı Nasıl Alınır?” başlıklı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız