Epoksi ürünler, güçlendirme amacı ile kullanılır. Kimyasal reçine yapısına sahip epoksi malzemeler, yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni yüksek dayanım performansı sergilemesidir. Neme, aside karşı dayanıklılık göstererek mukavemet sağlar. Epoksi güçlendirme ürünlerinin yapısında uzun süre bozulma meydana gelmez.
Yapıların taşıyıcı özelliğe sahip kısımlarındaki hasarlar epoksi ürünler ile onarılabilir. Döşemeler, perdeler, kirişler gibi çok fazla alanda epoksi tercih edilmesi mümkündür. Taşıyıcı alanlardaki hasarlar için epoksi macun kullanıldığı takdirde mevcut sorun giderilebilir. Böylece taşıyıcı sistemler işlevini sürdürmeye devam eder. Taşıyıcı sistemlere ilave yapılmak istenirse donatı filizleri betona sabitlenir. Sabitleme için epoksi ürünler kullanılır. Epoksi macunun içerisinde epoksi reçinesi vardır. Aynı zamanda farklı malzemeler de reçineye eklenir.
Epoksi Ürünler Ne İşe Yarar?
Epoksi ürünler boşlukların kapatılmasında kullanılır. Aynı zamanda çatlakları doldurmak için de tercih edilir. Epoksi ürünlerin kullanım amaçlarından bazıları şöyle sıralanabilir:
- Su sızıntılarını engeller.
- Korozyonun engellenmesi ve korozyona yol açacak maddelerin yapıya ulaşmasının önlenmesi için kullanılır.
- Beton malzemelerde yapıştırma maksadıyla tercih edilir.
- Solvent içermeyecek şekilde üretilir.
- Kuru bir alanda ya da rutubetli yerlerde kullanılabilir.
- Sıcaklık düşük olsa bile tercih edilebilir.
- Sert yapısı ile güçlü bir yapıştırma özelliği sergiler.
- Viskoziteli seviyesi düşüktür.
- Koruyucu kaplama yapmak amacıyla depolama alanlarında ve silolarda kullanılabilir.
- Kimyasal maddelerin zarar verme ihtimali olan alanlarda tercih edilebilir.
- Gıda üretim alanlarında koruyucu malzeme olarak kullanımı uygundur.
Epoksi Ürünleri Neden Tercih Edilir?
Epoksi ürünleri kullanılırken belli detaylara dikkat etmek gerekir. Beton yüzeylerde epoksi kullanılması halinde ilk olarak yüzey temizlenmelidir. Kir, yağ ve yabancı atıklar, kalıntı kalmayacak şekilde silinmelidir. Epoksi kaplama ile tüm boşluk ve delikler kapatılır. Bazı durumlarda zımparalama işlemi yapılması da gerekir. Kullanım sırasında yapılan işlemler şöyledir:
- Enjeksiyon işlemi sırasında çatlaklar onarılır. Çatlakların doldurulması ile dayanıklılık artırılır ve su kaçakları önlenir.
- Beton yapıların korunması amacıyla tercih edilir.
- Yüzey düzeltmeleri için epoksi ürünlerinin kullanılmasında fayda vardır.
Petrol üretim alanlarında, tekstil atölyelerinde, havacılık sektöründe ve laboratuvarlarda sıklıkla epoksi ürünlerin kullanımı mümkündür. Epoksi tünel ve köprü gibi yapılarda da önemli bir rol oynar. Tünellerde en sık yaşanan su kaçaklarının önlenmesi içi epoksi ürünleri ile onarım yapılır.
Yapılarda Epoksi Ürünler Nasıl Kullanılır?
Deprem nedeniyle ya da eskimeye bağlı olarak tünellerde çatlaklar ve çeşitli hasarlar meydana gelir. Öte yandan yağmur ve yer altı sularının etkisiyle de belli sorunlar ortaya çıkabilir. Tünelde bir hasar olması halinde ciddi riskler meydana gelir. Epoksi ile yapılacak güçlendirme neticesinde bu riskler ortadan kaldırılır. Epoksi ile güçlendirme yapılırsa doğal afetlere karşı koruma sağlanır. Karayolu, demiryolu tünelleri gibi farklı alanlarda epoksi kullanılarak uzun ömürlü bir güçlendirme yapılır.
Köprü güçlendirme çalışmaları öncesinde detaylı bir teknik inceleme yapılmalıdır. Köprülerde zaman içerisinde zayıflama olur. Aynı zamanda geniş bir alanda hasar oluşması da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda epoksi ile güçlendirme yapılır. Güçlendirme neticesinde kimyasal bileşenlere karşı yüksek dayanıklılık elde edilir. Fiziksel hasarlara karşı da ciddi bir koruma sağlanır. Köprülerin mekanik derzleri, mesnetleri ve bariyerleri gibi farklı alanlarda güçlendirme çalışmaları belli aralıklarla yapılmalıdır.
Epoksi Ürün Çeşitleri
- GEN-STIC-60
- GEN-STIC-120