İkamet ettiğiniz konutunuz ya da ticari faaliyetlerini yürüttüğünüz işletmeniz veya sizin olmasa da bulunduğunuz konutlar, kiralık konutları ya da işyerleri, tesisler, binalar, gittiğiniz AVM’ler, her türlü bina ve tesisin doğal afetlere dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir.
Bu işlemlerin gerçekleşmesinde ya da tanımlanmasında yanlış bilinen uygulama ise, yeni binalara, tesislere bir şey olmayacağı, eski ya da miadını doldurmuş bina ve tesislerin güçlendirme işlemine tabi tutulacağıdır. Böyle bir şeyden bahsedilmesi mümkün değildir. Yeni bina ve tesislerde projeye aykırı bir şekilde imal edilmiş ise, bu tip binalarda da olası bir felakette, bir deprem sallantısında hasar görme, yıkılma, çökme, kullanılamaz duruma gelme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden, şüphe duyulan tüm bina ve tesislerin profesyonel ekipler tarafından incelenmesi ve gerek duyulması halinde bina güçlendirme işlemlerinin yapılması gerekecektir.
Bina Güçlendirme İşlemleri Nelerdir?
Bina güçlendirme işlemleri mevcut bir binanın, bir tesisin, bir kullanım alanının mevcut şartlarının iyileştirilmesi anlamına gelmektedir. Binanın depremden zarar görmesini ve yaşayan ya da çalışan insanların veya ziyaretçilerin can sağlığının korunması ya da mümkün olduğunca hafif hasarlı ile bu doğal afetin atlatması amacıyla yapılan çalışmalardır.
Bina Güçlendirme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bina ve tesisin yapım metodu ile hatalı ya da hasarlı bölümler tespit edildikten sonra, elde edilen rapora doğrultusunda farklı İşlemlerin yapılması söz konusu olabilir. İnceleme işlemlerine bakıldığında, betonarme ve çelik donatı yani demir donatı üzerinde işlemlerin yapıldığı görülecektir. Elbette öncelik, mevcut iyileştirme yapılması ya da güçlendirme yapılması düşünülen binanın projesine bakılmasıdır. Kolonlar, kirişler yerinde midir? Temel uygun bir şekilde atılmış ve üzerine bina tesis edilmiş midir?
Proje üzerinden gerekli inceleme yapıldıktan sonra, fiziki inceleme işlemlerine geçilerek, hasarlı olduğu görülen perde, beton, kolon ve kirişlere bakılacaktır. Açık gözle görülüyor ise, derhal gerekli numuneler alınacaktır. Açık gözle herhangi bir hasar tespit edilemiyor ise, teknolojik ekipmanlar kullanılacaktır. Demir donatı örnekleri alınacaktır, beton örnekleri alınacaktır. Laboratuarlarda gerekli testler yapılacaktır ve binanın mukavemeti hakkında bilgi elde edildikten sonra, güçlendirme çalışmaları hakkında, bir rapor hazırlanacaktır.
Bina Güçlendirme Teknikleri
Yukarıda bahsedilen işlemler gerçekleştirildikten sonra, bina güçlendirme işlemleri nelerdir? Sorusunun karşılığında, farklı seçeneklerin tercih edilme ihtimali ya da uygulanma ihtimali bulunacaktır. Kolon mantolama işleminin yapılması muhtemel olabilir. Çelik mantolama işlemi yapılabilir. Gömlek geçirme ya da mantolama işlemi yapılabilir. Kanat ekleme işlemi, eski betonları kaynaştırma, eski ve yeni betonları kaynaştırma işlemi yapılabilir. Betonarme mantolama sistemi tercih edilebilir ya da epoksi enjeksiyonu yönteminin kullanılması muhtemel olabilir.
Bina Güçlendirme İşlemleri Kime Yaptırılmalı?
Sistem bazında hangi tekniklerin kullanabileceği yukarıda anlatılmıştır. Peki böyle bir işlemi kimler yapacaktır? İnşaat firmalarının tercih edilmesi ya da halk ağzında bilinen ya da piyasada bilinen ifade şekli ile müteahhit tercih edilmesi mümkün mü?
Her inşaat firmasının bina güçlendirme işlemi yapması mümkün değildir. Yaptığını iddia edebilir ancak, profesyonel bakanlık tarafından onay verilmiş işletmelerin, yeterli teknik bilgiye sahip personel ve teknolojiye sahip işletmelerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Her firmaya güvenmeniz ve bu işlemi yaptırmanız ya da yaptırmaya çalışmanız, aslında daha büyük sorunlar ile karşılaşmanız anlamına gelebilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Güçlendirme yapmayı düşünür iken, statik hesabın yapılmaması nedeniyle binaya daha fazla yük getirebilir ve binanın hasar görme ihtimalini arttırabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız