Hangi sebeple olursa olsun, deforme olan veya tamamen kullanılamaz hale gelen boruların onarımı işlemine; boru güçlendirme işlemi denilmektedir. Boru güçlendirme nedir? nasıl yapılır? Sorusuna cevap vermek için; öncelikle borunun beton mu yoksa çelik mi olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Genel olarak iki başlık altında toplanabilen boru güçlendirme işlemi; beton boru güçlendirme ve çelik boru güçlendirme uygulamalarından oluşmaktadır. Boru hattı veya boru tesisatlarında bulunan her hangi bir parçada oluşabilecek deformasyonun giderilmesi amacı ile boru güçlendirme uygulamasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Borularda meydana gelecek sızıntıların önüne geçmek, depreme dayanıklılığın artırılması, mukavemetin artırılması, korozyona karşı dayanıklılığın artırılması gibi sebepler; en çok boru güçlendirme uygulamasının yapılma sebepleri arasında bulunmaktadır.
Boru Güçlendirme Neden Yapılmalıdır?
İçerisinde birçok likit veya gaz maddelerin aktarımı gerçekleştirilen borular, çelik veya beton olsun, her hangi bir sebepten onarıma veya güçlendirmeye ihtiyaç duyabilmektedir. Yerinde yapılabilen müdahalelerle boru güçlendirme uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Boru güçlendirme neden yapılmalıdır? Sorusunun yanıtları genellikle güvenlikle ilgili sebepleri kapsamaktadır. Boru güçlendirme uygulaması gerçekleştirilerek olumsuz sonuçların doğmasının önüne geçilebilmektedir. Bu uygulamanın yapılması ile birlikte, hattın kullanımı kısa bir süre sonra sürdürülebilmektedir. Boru veya boru dirseklerinin, yapılan müdahale ile eskisinden daha dayanıklı hale getirilebilmesi olasıdır. Sıvı veya gaz halde bulunan maddelerin iletiminde kullanılan borular, genellikle yer altı tesisatlarında kullanılmaktadır. Çapı ve üretim malzemesi ne olursa olsun, kısa süreler içerisinde güçlendirme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Boru Güçlendirme Sebebi
Çelik veya beton boruların birbirinden farklı sebeplerle güçlendirme işlemine ihtiyaç duyabilmektedir. Boru güçlendirme sebebi olarak gösterilebilecek örneklerden biri, korozyon sebebi ile ortaya çıkan incelme, zayıflama ve mukavemetin azalmasıdır. Boru güçlendirme, borunun içinden yapılabildiği gibi, duruma göre borunun dışından da uygulanabilmektedir. Bu konuda uygulama yapılacak borunun konumu, tesisattaki yeri, hangi maddeden üretildiği, hangi maddenin naklinde kullanıldığı gibi faktörler belirlendikten sonra uygulama gerçekleştirilmektedir. Sebebi ne olursa olsun, birçok önemli maddenin bir yerden bir yere aktarılmasında temel elemanlardan biri olan borular, her an boru güçlendirme uygulamasına ihtiyaç duyabilmektedir. Bu işlem profesyonel ve deneyimli bir ekip tarafından uygulandığında, olumlu sonuçların uzun süreli ortaya çıkması mümkün olmaktadır.
Boru Güçlendirme Çalışmaları ve Uygulamaları İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!