İnşaat sektöründe kullanılan teknik terimler arasında olan ve son zamanlarda yaşanan doğal felaketler ile birlikte gündeme gelen istinat duvarı ile ilgili tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Teknik açıdan bakıldığında, istinat duvarı ifadesi, dolgu zeminlerin ya da doğal zeminlerin dik durmasını sağlamak maksadı ile ya da çökmesini veya göçmesini engellemek maksadıyla inşa edilen, dayanıklı, sabit yapılar şeklinde bir ifade kullanılabilir. Bu herhangi bir alanda gündeme getirilecek bir uygulama olarak da değerlendirilebilir. Genelde eğimli arazilerde kullanıldığı görülmektedir. Tabii yani doğal çevre açısından daha dik bir açı ile tutulmasını sağlamaktadır. Göçme ihtimali olan zeminlerin kayma işlemini engellemek amacı ile de gündeme getirildiğini söylemek mümkündür.
İstinat Duvarı Çeşitleri Nelerdir?
Belirli türleri bulunmakta mıdır? İstinat duvarı nedir? İfadesinin açılımında, farklı çeşitlerden bahsetmek mümkün müdür? Elbette istinat duvarı çeşitleri nelerdir? Sorusunun farklı alt kategorilerinin bulunduğunu göreceksiniz. Bu tip alt kategorilerinde kendine ait alt başlıkları bulunmaktadır.
Sizler için teknik detaylara girmeden, bu sorunun cevabını verelim. En başta esnek istinat duvarları bulunmaktadır. Bunların altında ise, kaya dolgu duvarlar, tel örgü ve sandık duvarlar, kafes istinat duvarları, toprakarme istinat duvarları gibi seçenekler yer alır. Hemen arkasından rijit istinat duvarları gelmektedir.
Burada ağırlık istinat duvarları, betonarme istinat duvarları, betonarme nervürlü istinat duvarları ve prefabrik ve istinat yapıları olacaktır. Bir sonraki kategori kagir istinat duvarları olacaktır. Bunun altında ise kagir duvarların yapı malzemesi ve duvar örgüsü, duvar temelleri, duvarın biçimlendirilmesi, duvarlara barbakan delikleri ve drenaj önlemleri alınması, duvar arkalarının dolgusu gibi seçenekler bulunmaktadır. Bir sonraki kategori beton istinat duvarları olacaktır. Son sistem ya da çeşit ise, karşınıza kafes sistem, gabion istinat duvarları olarak çıkacaktır.
İstinat Duvarı Ne İşe Yarar?
Peki neden böyle bir yapıya dayalı çeşitlere gerek duyulmaktadır? İstinat duvarı ne işe yarar? Aslında doğal yaşamda son derece önemli olduğunu söylemek gerekecektir. İnsan hayatını kolaylaştırmak ya da insan hayatını riske atmaya engel olmak, mal ve can kaybını önlemek amacı ile de gündeme getirildiğini ya da uygulandığını söylemek mümkün olacaktır.
İstinat duvarları daha çok eğimli arazilerde kullanılmaktadır. Eğimli arazilerden yararlanmak amacı ile işlev açısından eğimli araziyi daha dik konuma getirmek mümkün olacaktır. Göçme ihtimali olan zeminlerde de sıklıkla değerlendirilir. Bu sayede zeminlerin kayması engellenmektedir. Binalarda bodrum duvarlarını oluşturmak amacı ile kullanılabilir. Kıyılarda erozyonu önlemek veya kıyıların taşkınlardan korunmasına yardımcı olmak amacı ile gündeme getirilebilir. Kanalların yapılmasında değerlendirilebilir. Köprülerde, köprü inşaatlarında, kenar ayak görevini yapmak amacı ile kullanılabilir. Derin kazılarda tercih edildiği görülecektir. Yol güzergahlarında şev düzenlemesinin yapılması amacıyla kullanılması mümkündür. Kömür deposu olarak ya da stabilize deposu olarak da değerlendirilmesi mümkün hale getirilmektedir. Yarma gerektiren yol seçeneklerinde ya da dolgu gerektiren yol seçeneklerinde kullanılabilir. Bunun dışında yamaç yollarında da kullanıldığı, tercih edildiği net bir şekilde görülecektir.
İstinat Duvarı Neden Güçlendirilmeli?
Yazıda çeşitleri ile birlikte, istinat duvarı nedir ve ne amaçla tercih edilir ya da kullanılır? Gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Peki bir istinat duvarı bulunuyor ise, güçlendirme yapılması gerekir mi? İstinat duvarı neden güçlendirilmeli?
Mevcut bir yapıda, yolda, köprü ve eğimli arazide, bina, bodrum katlarının takviyesinde, elbette istinat duvarı bulunuyor olabilir. Fakat zaman içerisinde kaymalar, göçmeler nedeni ile mukavemet gücünde düşme yaşanmış olabilir. Buna istinaden gerekli sağlamlığı ve mukavemeti sağlamak amacıyla istinat duvarlarının güçlendirilmesi gerekecektir.
Aslında mantıklı bir şekilde düşündüğünüzde, istinat duvarı güçlendirme çalışmaları ve kontrol çalışmaları mutlaka yapılmalıdır. Özellikle kullanıma açılmış alanlarda bulunuyor ise, insan trafiğine açık alanlarda bulunuyor ise, binaları korumak ya da çam ağaçlarını korumak amacıyla kullanılıyor ise, mutlaka teknik ve uzman ekipler tarafından kontrol yapılmalı, ihtiyaç duyulması halinde teknik çalışmalar neticesinde güçlendirme çalışmaları gündeme getirilmelidir.
Geçmiş dönemlerde yapılan mimari ahşaplar ile oluşturulmuş istinat duvarı seçenekleri, mutlaka günümüz teknolojik şartlarında, yazı içeriğinde gördüğünüz seçenekler ile bütünleştirilmeli ve daha dayanıklı ,daha mukavemetli hale getirilmelidir. Can kaybının önlenmesi, mal kaybının önlenmesi, zaman kaybının önlenmesi, işgücünün önlenmesi amacı ile bu tip işlemlerini yapılması gerekecektir.
Güçlendirme çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için diğer blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız