Güçlendirme çalışmalarında sıklıkla karbon fiber ürünler kullanılır. Karbon fiber farklı malzemelerin bir araya gelmesi ile elde edilir. Orlon, katran ve naylon üretim malzemeleri arasındadır. Ancak yaygın olarak orlon malzeme tercih edilir. Karbon fiber, dayanıklılık yönüyle çelikten avantajlıdır.
Karbon fiberin üretim aşamaları dört ayak üzerinde gerçekleşir. Üretim aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
- Oksidasyon: Bu aşamada orlon ısıtılır. Hidrojen yerine oksijen eklenir. Oksidasyon aşamasında yanmazlık fonksiyonu elde edilir.
- Karbonizasyon: Karbonizasyon aşamasında sıcaklık seviyesi 3000 °C’ye ulaşır. Isıtma neticesinde karbonlaşma meydana gelir. Bu aşamada ürünün hangi sınıftan olduğu belirlenir.
- Yüzey iyileştirmesi: Yüzey iyileştirilmesi sırasında elektrolitik bir ortam söz konusudur.
- Kaplama: Reçine ile kaplama yapılır.
Karbon Fiber Ürünleri Nelerdir?
Karbon fiber ürünleri özelliklerine ve içeriğindeki maddelere göre farklı isimlerle anılır. Karbon fiber ürünleri şu şekilde sıralanabilir:
- Katran tabanlı: Yıpranmaya karşı yüksek dayanıklılık gösteren ve nemden kolay kolay zarar görmeyen bir karbon fiber türüdür.
- Aramid: Aramid karbon fiberler Kevlar 29 ve 49 olarak adlandırılır. Aramid oldukça dayanıklıdır ve maliyeti fazla yüksek değildir.
- Bor: Bor karbon fiberde kaplama bor ile yapılır.
- Silisyum Karbür: Genelde jet uçaklarında silisyum karbür ile kaplama yapılır.
- Alümina: Silisyum dioksit ile kaplama yapılan karbon fiber türüdür.
Bazı karbon fiber türleri henüz proje aşamasında ve gelişim sürecindedir. Gelecek yıllarda karbon fiber üretimi daha da artacaktır.
Karbon Fiber Ürünleri Nasıl Kullanılır?
Karbon fiber uygulamalarında ilk olarak yüzeyin uygun hale getirilmesi gerekir. Yüzeyde ilk olarak gerekli temizlik çalışmaları yapılır. Ardından pürüzlü yüzeyler düzeltilir. Düzeltme işlemleri için zımparadan da yardım alınır. Yüzeyde yeterli şekilde temizlik ve düzeltme yapılmazsa yeterli seviyede yapışma sağlanmaz. Karbon fiber kaplama sonrasında reçine hazırlığına başlanır.
Reçine olarak epoksi ya da poliüretan tercih edilebilir. Reçine ve kumaş doğru biçimde birleştirilmelidir. Karbon fiberler uygun biçimde şekillendirildikten sonra kürleme safhasına geçilir. Kürleme için belli bir süre beklenmesi gerekir. Bekleme süresi, reçineye bağlı olarak değişiklik gösterir. Yüksek dayanıklılık için kürlemenin tam olarak sağlanması önemlidir. Son aşamada zımparalama ve cila yapılır.
Karbon Fiber Ürünleri Nerelerde Kullanılır?
Karbon fiber ürünleri dayanıklı yapısı ile kullanıldığı alanların güçlenmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu nedenle yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Denizcilik sektöründe, elektrik ve elektronik alanında kullanılması mümkündür. Havacılık sektöründe uçaklarda ve farklı hava araçlarında karbon fiber tercih edilebilir. İnşaatlarda, altyapılarda, otomotiv sektöründe de bu malzeme ile kaplama yapılır. Telekominikasyon, rüzgâr enerjisi gibi farklı alanlarda da kullanılabilir.
Karbon fiber ürünleri için her zaman Beşoğlu Endüstri kalitesini tercih edebilirsiniz. 25 yıllık deneyime sahip firmamız, alanında tecrübeli bir mühendis kadrosuna sahiptir. Teknik uygulama aşamasında son derece başarılı olan bir ekip tarafından projeleriniz başarıya ulaştırılır. Projelerin tamamı yönetmeliklere uygun olarak yapılır. Kaliteli karbon fiber ürünleri ve başarılı uygulamalar için hemen bize ulaşabilirsiniz.
Karbon Fiber Ürün Çeşitleri
- CFRP
- FRP
- LP
- Kırpık Karbon Elyaf
– GEN-KCE-03
– GEN-KCE-06
– GEN-KCE-09
– GEN-KCE-12
– GEN-KCE-15
– GEN-KCE-18
– GEN-KCE-20 - Karbon Fiber Kumaşlar
– GEN-UD-50K-600
– GEN-UD-12K-320 - Karbon Fiber Plaklar
– GEN-CP-100-14
– GEN-CP-100-12
– GEN-CP-80-14
– GEN-CP-80-12
– GEN-CP-50-14
– GEN-CP-50-12