Karbon elyaf kumaş dünya üzerinde bilinen en sağlam malzemelerden birisidir. Kumaş inceliğindedir ancak gerilmeye karşı çelik sertliğinden 15 kat daha dayanıklı olması ile dikkat çekmektedir. Aslında bakıldığında normal iplik yumuşaklığında olduğu fark edilir. Yine de gözenekliliği artırılmakta ve yüksek yüzey alana sahip bir karbon formudur. Karbon kumaş nedir diye araştırdığımızda farklı sonuçlar çıkabilir. Fiziksel ve kimyasal aktivasyon şeklinde yüksek yüzey alanı oluşmaktadır. Aktif karbon kumaş dediğimiz bu form, toz ve granüler formlarına göre teknolojik bakımdan pek çok avantaja sahiptir. Karbon liflerinin kullanılma dinamiklerinin genişlemesi ile birlikte pek çok alanda kullanılabilirliği artmıştır. Savunma amaçlı giysilerden uzay araçlarına, otomobil sektörüne, medikal kullanımlara kadar pek çok alanda etkin rol oynamaya başlamıştır.
Deprem bölgesinde olan ülkemizde karbon kumaş bina güçlendirme çalışmalarında sıklıkla kullanılır bir hale gelmiştir. Orta ve hafif hasarlı kolon kirişlerin tamirinde, köprü, korozyon hasarlı, kiriş, viyadük tamirinde, cami, kubbe, minare restorasyonunda özellikle kullanılan bir maddedir. Kolunun etriye sıklaştırma bölgelerine sarıldığında ilave etriye görevi görmektedir. Kolonun kesme kapasitesini artırmaktadır. Dairesel çapta kolonlara sarıldığı takdirde dayanıklılığı artırır, düşey taşıma kapasitesinde büyük bir güç alanı oluşur.
Meydana gelebilecek her türlü duvar yıkılma, patlama durumunda duvarın dağılmasına engel olur. Şayet kolon karbon kumaş ile komple sarılırsa kolonun esneyebilme kapasitesi 2 katına çıkar. Karbon kumaş nedir, ne işe yarar, işte bunun cevabı bu denli sağlam bir araştırma gerektirir. Bu şekilde deprem esnasında büyük salınımlara karşı dayanabilme etkisi artar. Yapının içerisinde sadece birkaç milimetrelik kalınlık eklenmiş olur. Ve bununla birlikte klasik metotlara oranla kat kat fazla sağlam bir tedbir alınmış olunur. Dolayısıyla en şiddetli darbelerde bile kolonlarda herhangi bir kırılma, dağılma meydana gelmez. Çelikten çok güçlü ama çok daha hafif olması nedeniyle yapı içerisinde büyük avantaja neden olur. Kolayca şekil alabildiği gibi paslanma gibi bir sıkıntısı da olmaz. Karbon kumaş nedir, özellikleri nelerdir dediğimiz şunlara bakmamız gerekebilir.
Karbon Kumaşın Kullanılmasıyla Birlikte;
- Döşeme ve kirişlerin yük taşıma kapasitesi artırılmaktadır
- Ağır makine montajı kolaylıkla yapılabilmektedir
- Titreşimli yapılarda kullanım rahatlığı ile kolaylıkla stabilizasyonu yapılabilmektedir
- Köprülerdeki artan aks yüklerinin kapasite artırımında etkili rol oynamaktadır
Kısacası karbon kumaşın kullanım alanının bu denli fazla olması, düşük maliyeti ile onun daha sık kullanılmasına ve daha çok tercih edilmesine neden olmaktadır. Sınırsız boyda imal edilebildiği için evin, iş yerinin veya yapının ne denli büyük olduğu da önemli değildir. Sınırsız boy nedeniyle kolaylıkla hemen her yerde kullanılabilir. Et kalınlığı azdır. Yani kat kat bir döşeme gerektirmez. Üzeri boyanabildiği için rahatsız edici bir nitelik taşımaz.
Ortama uygunluk sağlar. Rulolar halinde kolaylıkla taşınabildiği için getirme-götürme işlemleri oldukça rahat bir süreçte işler. Plakaların kesişim noktaları kolalıkla geçirilir, sıkıntı yaratmaz. Baş üstü uygulamalarında da hiçbir sıkıntı çıkarmaz. Kolay bir montaj olanağı sağlar. Plakalar uygulanmadan önce çok az bir ön hazırlık gerektirir. Bu nedenle de kullanımı oldukça tercih edilebilirdir. Güvenilirdir. Dünyadan pek çok onaya sahiptir. Bu nedenle kullanacak kişilerin içi rahat olabilir. Kısaca kolon, kiriş, döşeme ve duvarların taşıma kapasitelerinin artırılması için oldukça etkilidir.
Karbon Kumaş Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!