Yüzey hazırlığı için gerçekleştirilen kumlama işlemi, metal yüzeylerden pas, yağ ya da kirlerin temizlenmesi ve yüzeyin pürüzlendirilmesi amacıyla yapılır. Bu işlem yüzeylerin kaplanması, boyanması ve korozyonun önlenmesi için bir gerekliliktir. Bu işlem sırasında basınçlı hava ya da türbin kullanılır ve keskin kenarlı kum tanecikleri yüzeye püskürtülür. Bir başka ifadeyle yüzey temizliği, malzemelerin çeşitli uygulama ya da işlemler için hazır hale getirilmesini sağlar. Bu sayede kaplama ömrü uzatılırken maliyetlerden de tasarruf edilmiş olur.
Bir malzeme üzerindeki istenen temizlik seviyesini tanımlamak için farklı sınıflandırmalar yapılmıştır. Belirlenmiş olan standartlar kullanılacak olan kum türünü, püskürtme basıncını, püskürtme açısını ve püskürtme mesafesini belirler. Kumlama ya da yüzey temizliği standartları ISO ve SSPC/NACE olmak üzere iki gruba ayrılmıştır.
ISO-8501 Standartları
Uluslararası bir standart olan ISO-8501, çelik yüzeylerin aşındırıcı kumlama ile temizliği ve aynı zamanda sınıflandırılması için geliştirilmiştir. ISO standartları Sa 1, Sa 2, Sa 2.5 ve Sa 3 olmak üzere 4 seviyede tanımlanır:
Sa 1
Hafif kumlama işlemidir. Eski boyaların ve yüzeydeki hafif pasın çıkarılması için uygulanır.
Sa 2
Hafif ve orta kumlama işlemidir. Eski boyaların, pasların ve mil ölçeğinin çıkarılmasını sağlar.
Sa 2.5
Orta ve ağır kumlama işlemidir. Eski boyalar, pas ve mil ölçeği ile birlikte hafif korozyonun temizlenmesi konusunda etkilidir.
Sa 3
Ağır kumlama işlemidir. Eski boyalar, pas, mil ölçeği ve korozyonun tamamı giderilir.
SSPC / NACE Standartları
SSPC standartları Kuzey Amerika’da ortaya çıkmıştır ve 1960’lardan bu yana kullanılır. Metinsel olarak açıklanmış olmakla birlikte, görsel kılavuzlar ve fotoğraf referansları da içerir. 2000 yılında ise NACE ile birleşerek ortak standartlar yayınlamışlardır. NACE standartlarındaki 1, 2, 3 ve 4 numaralar SSPC standartlarındaki SP 5, 6, 10 ve 7 ile eşleşmiştir. Daha sonra ise yeni bir standart olan NACE No. 8, SSPC SP 14 ile eşleştirilmiştir.
Solvent Temizleme
SSPC SP 1 ile tanımlanan aşındırıcı bir kumlama işlemidir. Bu işlem ile yüzey üzerindeki yağ ve gres temizlenemez. Bunlar yüzey üzerinde bırakıldığından üzerine yapılan kaplamanın erken bozulması mümkündür.
Fırçalama
SSPC SP 7, Nace No.4 ve ISO Sa 1 ile tanımlanan bir hafif kumlama işlemidir. Bu işlemde gevşek pas ve kaplama çıkarılır. Sıkıca yapışmış olan malzemeler yüzey üzerinde kalırken tüm yüzey eşit ve düzgün bir şekilde pürüzlendirilir.
Endüstriyel Kumlama
SSPC SP 14 ve Nace No.8 ile tanımlanan bir kumlama işlemidir. Yüzey üzerine sıkıca maddelerin yüzde 90’lık kısmının temizlenmesi gerektiğini söyler.
Ticari Kumlama
SSPC SP 6, Nace No.3 ve ISO Sa 2 ile tanımlanan bir kapsamlı kumlama işlemidir. Sıkıca tutunan tüm maddelerin uzaklaştırılması gereken bir kumlama standardıdır. Mükemmel olmayan ama yüksek bir temizlik seviyesini belirtir.
Beyaza Yakın Kumlama
SSPC SP 10, Nace No.2 ve ISO Sa 2.5 ile tanımlanan çok kapsamlı bir kumlama işlemidir. Yüksek performanslı kaplamalarda tercih edilen bir seviyedir. Gevşek ve sıkıca yapışan malzeme tamamen çıkarılırken izler, lekeler ya da koyuluklar yüzey alanının yalnızca yüzde 5’i ile sınırlandırılmalıdır.
Beyaz Metal Kumlama
SSPC SP 5, Nace No.1 ve ISO Sa 3 ile tanımlanan, görsel olarak temiz çelikler için kullanılan bir kumlama işlemidir. En yüksek aşındırıcı kumlama seviyesi budur. Yüzey üzerinde çizgi, leke, pas, kaplama, oksit ya da korozyon miktarı yüzde 0 olmalıdır.