Mermer Blok Güçlendirme

Anasayfa Mermer Blok Güçlendirme

Mermer yapılar özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte hem dayanıklılık açısından hem de görüntü kapsamından son zamanların sıkça tercih edilen yapı sistemlerinden bir tanesidir. Bunların güçlendirme işlemleri sayesinde daha dayanıklı hale gelmeleri sağlanıyor ve hem kullanım alanları hem de kullanıldıktan sonra dayanıklılık seviyesi artış göstermiş oluyor. Ham maddesi olarak da sağlamlığı test edilmiş olan mermer yapılarda işte bu güçlendirme işlemlerinin sık sık araştırıldığı da görülüyor. Aslında mermer blok güçlendirme işlemleri daha çok yüzeysel güçlendirme işlemleri olarak geçmektedir. Yüzeysel güç olarak görülse de dayanıklılık kapsamında önemli bir artı kazandırdığından da söz etmek gerekir.

Bunun yanında mermer blok güçlendirme işlemi kısa süreli görülebilecek olan ve olumlu sonuçların çok rahat bir şekilde alınabileceği bir tadilat işlemi olarak da kabul edilebilmektedir. Normal mermer güçlendirme işlemleri blok güçlendirmelerine göre daha kolaydır. Blok güçlendirme söz konusu olunca büyük ölçekli işlemlere girmektedir ve bu işlemin yapılabilmesi için de uygun şartların mutlaka hazırlanmış olması gerekmektedir. Bunun için de belirli başlı yöntemlerin bulunduğu görülebiliyor. Bunlar arasında fırınız vakumlu bohçalama, blok mermer birleştirme ya da fırınlı otoklavlı bohçalama gibi işlemlerin bulunduğu görülmektedir. Bu işlemler ile mermer blokların güçlendirilmesi gerçekleştirilebilir. Yöntemin belirlenmesinde de blok güçlendirme işlemlerinin neden yapılmak istendiğine göre değişiklik görünümü sağlanabiliyor.

Mermer Blok Güçlendirme Neden Yapılır

Tabi ki bu mermer blok güçlendirme işlemleri ile alakalı olarak neden yapıldığı ve ne şekilde kullanımlarının bulunduğu konusunda da meraklar oluşabiliyor. Aslında bu durum tamamen olumsuz etkilerin sonuç olarak meydana gelmesinden sonra değil, daha öncesinde koruma amaçlı da yapılabilen bir tadilat sistemidir. Yani çatlama ve kırılma gibi durumların önüne geçmek amacıyla da mermer blokların güçlendirme işlemleri gerçekleştirilebilir. Tabi ki bu noktada uygulamanın gerçekleştirileceği mermer sistemin konumundan büyüklüğüne, fiziksel yapısından kullanım özelliklerine kadar pek çok noktanın da öneminin bulunduğundan söz etmek gerekir. Bu noktalar mermer güçlendirme işlemlerinde hangi yolun izleneceğini belirleyen önemli ve sorulması gereken konulardır.

Bu işlemlerin bir de zaman zaman ihtiyaç duyulmasındaki sebepler arasında hasar durumları da bulunabiliyor. Bu noktada da mermer blok güçlendirme işlemlerinden önce hasar durum raporları sorgulanıyor. Bu hasar durum raporlarından çıkan kriterlere göre hangi yöntemin ne şekilde kullanacağı da belirlenmiş olunuyor. Bu sistemde asıl neden olarak aslında dayanıklılık arttırılmak istenmesi durumundan da söz edilebilir. Binalarda ya da benzer yerlerde kullanılmakta olan mermer yapıların herhangi bir sebepten dolayı yapıların dayanıklılığı arttırılmak istenebiliyor. Mermer israfının önüne geçilmesi, deforme olmuş ya da hasara uğramış olan mermerlerin geri dönüşümünün sağlanması gibi nedenlerden dolayı bu güçlendirme işlemlerine ihtiyaç duyulabiliyor ve çeşitli metodlar ile bu işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Mermer Blok Güçlendirme ve Kurtarma Yöntemleri

Yukarıda da bahsedildiği üzere bu mermer blok güçlendirme ve kurtarma işlemlerinde tek bir yöntem bulunmamaktadır. Çeşitli yöntemlerin bulunduğu görülmektedir. İşte bu yöntem çeşitliliği konusunda da yöntemlerin belirlenmesinde tamamen hasar görmüş olan ya da ihtiyaç duyulan mermer bloğun yapısı belirlenir. Öncelikli olarak fırınsız vakumlu bohçalama işlemi gelir. Bu işlemde bloklar fırına sokulmaz ve doğal koşullarda bohçalanır ve epoksi emdirilir. Daha sonrasında epoksi kürlenene kadar vakum altında tutumu sağlanır. Bu işlemin süresi biraz daha uzundur ve bu süre zarfında çatlaklar içerisine giren epoksi vakumda oluşan bir dalga ile geri çıkabilir.

Bir de mermer blok güçlendirme yöntemleri arasında fırınlı vakumlu bohçalama bulunmaktadır. Burada da vakum işleminden önce blok fırına sokulur ve uygun sıcaklıkta belirli sürede tutulur. Daha sonrasında fırınsız vakumlu bohçalama işlemlerinde yapılan adımlar aynı bunda da yapılır. Devreye fırın sistemi girdiği için bu işlem daha kısa bir sürede halledilmektedir. Blok birleştirme de yine bu yöntemler arasında incelenebilir. Bu yöntem genelde küçük bloklarda uygulanan bir yöntemdir ve daha çok kolay halledilebilir hasarlarda kullanılmaktadır. Bunun haricinde bir de ekstra olarak fırınlı otoklavlı bohçalama sistemi bulunmaktadır. İşlemleri bu yöntemler ile mermer yapının son durumuna bağlı olarak belirlenir ve kullanımı gerçekleştirilir. Bu şekilde de mermer blokların dayanıklılığı arttırılmış olunur.

 

Güçlendirme Çalışmaları ve Uygulamaları Hakkında Bilgi Alabilirsiniz. Tıklayınız!

WhatsApp
Hemen Ara!