Karbon fiber malzeme ile bina güçlendirme hakkındaki detaylara geçmeden önce kısaca neden bina güçlendirme çalışmalarının yapıldığına kısaca değinmek gerekiyor.
Depremler doğal afetler içerisinde en şiddetli olanıdır. Gerçekleştiği yerlerde ciddi boyutlarda can ve mal kaybı meydana getirebilmektedir. Dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda can ve mal kayıplarına neden olan en önemli unsurun kalitesiz binalar olduğu tespit edilmiştir. Deprem esnasında binanın tasarımı ve inşaat kalitesinde yetersizlik çok ciddi yıkımlara neden olabilmektedir.
Meydana gelen depremler sonucunda yaşanan yıkımlar depreme dayanıklı binanın nasıl olması gerektiğine dair olan gerekli bilgi birikimini sağlamıştır. Bunun yanında sadece binanın nasıl yapılması gerektiğinin yanında yetersiz binaların nasıl depreme dayanıklı hale getirilebileceğini de artık biliyoruz.
Bina güçlendirme işlemleri betonarme ve ahşap yapı elemanlarına dışarıdan ve içeriden uygulanan güçlendirme sistemidir. Karbon fiber malzeme ile bina güçlendirme işlemi ise en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu güçlendirme sistemi karbon lifli dokuma ve epoksi esaslı doyurma olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki ne gibi katkılar sunar? Diye soracak olursanız; kısaca binanın sahip olduğu kolon ve kirişlerde yük taşıma kapasitesini arttırdığını söyleyebiliriz. Eğilme durumlarına karşı dayanıklılığı yükseltir ve dinamik yüklerden gelen yorulma dirençlerini güçlendirir. Hafif ve esnek bir malzeme olduğu için ölü yük ortaya çıkarmaz.
Karbon Fiber Malzeme Nedir?
Yapılan araştırmalar karbon fiberin bina güçlendirme işlemlerinde uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biri olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Peki karbon fiber malzeme nedir? Diye soracak olursanız; son teknoloji ürünü olan ipliksi bir maddedir diyebiliriz. Katran, naylon ve orlondan oluşur. Karbon fiber malzeme çelik malzemeden tam 5 kat daha hafiftir ve 3 kat daha dayanıklıdır. Bu da karbon fiberi en cazip kılan noktalardan biridir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında karbon fiber malzeme kullanımı oldukça yaygındır. Bina güçlendirme işlemlerinde de sık sık tercih edilmektedir. Yapılarınızın güçlendirme işlemleri için bu hafif ve dayanıklı malzemeyi tercih edebilirsiniz.
Neden Karbon Fiber Malzeme ile Bina Güçlendirilmeli?
Uzman ekipler tarafından genellikle karbon fiber malzeme ile güçlendirme yapılması tavsiye ediliyor. Peki neden karbon fiber malzeme ile bina güçlendirilmeli? Sorusuna değinecek olursak; öncelikle bu yöntem de karbon fiber malzeme kolon, kiriş vb kritik noktalara uygulanır. Uygulanmasının ardından fiber malzeme çelik levha özelliği gösterir ve katılaşır. Duvarlarınız karbon fiber ile güçlendirildikten sonra deprem sırasında rijitliğin artmasına katkıda bulunmasından dolayı deprem anında zarar görmemektedir.
Bu yöntemin en avantajlı yönü bina dışından ve içinden diğer yöntemlere göre kolaylıkla uygulanabilir olmasıdır. Yapısal güçlendirmeyi sağlayan en önemli uygulamalardan biridir. Karbon fiber ile güçlendirme yapıldıktan sonra duvarlar alçıpan ile kapatılır. Bu saye de standart bir duvar görünümü ortaya çıkar. Yani yapılarınızın görünümünden hiç bir şekilde taviz vermeden dayanıklı binalara sahip olabilirsiniz.
Karbon Fiber Malzeme Nasıl Uygulanır?
Öncelikle karbon fiber malzeme uygulanacağı alana (kolon, kiriş, duvar vb) uygun şekilde hazırlanır. Karbon fiber uygulanacak alanda bulunan yapısal bozukluklarda giderilir. Uygulama yapılacak alan kir ve tozdan tamamen arındırılır. Bu işlemin ardından epoksi yapıştırıcılar yapısal bozuklukları giderilen alana sürülür. Ardından karbon fiber malzeme bu alana dikkatli bir şekilde uygulanır. Karbon fiber malzeme ilgili alanlara uygulandıktan sonra bir kat daha epoksi geçilir. Ardından koruyucu kaplama yapılırsa yapılarda meydana gelen hasarların niteliği minimum seviyeye düşürülecektir. Özetle karbon fiber güçlendirme malzemeleri hafif, dayanıklı ve kolay uygulanabilir yapıdadır. Uygulanan tüm binalarda olası hasarların büyük ölçüde önüne geçebilmektedir.
Karbon Fiber Malzeme ile Hangi Tür Binalar Güçlendirilebilir?
Karbon fiber malzeme ile hangi tür binalar güçlendirilebilir? Sorusu en sık sorulan sorulardan biridir. Bu konuda öncelikle şunu belirtmek gerekirse; bir binanın güçlendirilmesi için illa ki hasar görmesi ya da eski bir yapı olması gerekmez. Örnek verecek olursak; binanın kullanım amacının değişmesiyle birlikte binada gerçekleşen yapısal değişikliklerden ötürü de bina güçlendirme çalışması yapılması gerekebilir.
Bunun yanında deprem yönetmeliğinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle binalardaki eski deprem kuvvetlerinin yenisine uymaması da güçlendirme sebepleri arasındadır. Malzemenin kullanım ömrünü doldurması gibi durumlarda da tercih edilebilir. Binanın deprem performans analizi yapıldıktan sonra güçlendirme kararı verildiyse betonarme perde, karbon fiber, çelik konstrüksiyon veya farklı bir teknik ile yapılar güçlendirilir. Bu teknikler arasında en çok tavsiye edilen genellikle karbon fiber tekniğidir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlardan bir veya birkaçı yapınızda mevcut ise güçlendirme işlemi için performans analizi yaptırabilirsiniz.
Deprem Performans Analizi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Deprem Performans Analizi Nedir?” başlıklı blog yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçerek Sorularınızı İletebilirsiniz.
Lütfen aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede sizi arayacağız