Su Kulesi Güçlendirme

Anasayfa Su Kulesi Güçlendirme

Bina ve tesis anlayışında, doğal afetler ve korozyon ya da zaman aşımı veya ekonomik veya kullanım ömrünü doldurması kapsamında yenilenmesi, bakılması, tadilat edilmesi, onarılması veya güçlendirilmesi gereken sistem, tesis, bina anlayışının içerisinde, su kulesi olarak ifade edilen yapılarda bulunmaktadır. Su kulesi güçlendirme çalışmaları, bu tip tesislerin herhangi bir gerekçe ile hasar görmesi durumunda ya da yenilenme ihtiyacının ortaya çıkması veya doğal afetler ile işlevini yitirmesi durumunda gündeme getirilen uygulamalardır. Her hizmette, her faaliyette olduğu gibi, bu konuda da profesyonel hizmet, deneyimli personeller, gerekli teknik personeller, teknolojik ekipmanlar, yardımcı gereçler ve standartlara uygun yardımcı gereçler anlayışının geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Su Kulesi Güçlendirme Neden Yapılır?

Su kulesi güçlendirme çalışmaları, mevcut bir sistemin hasar görmesi, bir doğal afet ile yıkılması, ekonomik ömrünü doldurması ya da bakım onarım çalışmaları kapsamında yapılabilmektedir. Betonerme kısmında deformasyonların görülmesi, bir doğal afet ile yapı bozukluğunun oluşması, yeniden tesis edilmesinin gerekmesi, temel gereçler arasındadır. Betonarme kısmın haricinde, su depolanan alanlarda sızdırma meydana gelmesi, depolanması gereken suyun dışarıya sızdırmaya başlaması, ekonomik kayıp yaşanması gibi gerekçelerde güçlendirme çalışmalarının, takviye, bakım, onarım ya da yenileme çalışmalarının yapımı ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

Su Kulesi Güçlendirme Nasıl Yapılır?

İki aşamalı ya da iki kısımdan meydana gelecek uygulamalardan bahsedilecektir. Güçlendirme çalışmaları, suyun depolandığı hazne açısından ve depoyu ayakta tutan taşıyıcı sistemler açısından gündeme getirilecektir. Paket bir sistem olarak düşünülmesi, her iki aksaklığın ya da probleminde ortadan kaldırılması da mümkündür. Betonarme anlayışında mevcut incelemeler yapılacaktır. İnceleme anlayışında kabuk betonu kırılacak, donatı görülecek, donatı üzerinde kaynak yöntemi ile gerekli takviyeler yapılacaktır. İhtiyaç duyulması halinde, bu sistemin yanında çelik konstrüksiyonlar ile güçlendirme yapılacak, depo kısmına kadar olan bölüm takviye edilecek ve tesisin ayakta durması ya da doğal afetlere direnç göstermesi, mukavemet göstermesi sağlanacaktır. Bu işlemin tamamlanması ile birlikte, su haznesi depolama alanı içerisinde de, suyun geldiği kısımdan dışarıya doğru olan bölgede gerekli onarımların yapılması, kimyasal maddelerin kullanması, epoksi, reçine ve benzeri malzemeler ile deliklerin ya da sızma olan alanların takviye edilmesi mümkün olacaktır.

Temel mantık suyun geldiği taraftan, sızan tarafa yani dışarıya doğru müdahale edilmesidir. Burada kullanılacak teknik malzemeler bulunmak ile birlikte, pratik kullanım imkanları sayesinde hızlı bir şekilde çözüm üretilmesi mümkündür. Ancak günümüz teknolojik şartlarına ve gelişen kimyasal madde, inşaat sektörüne yönelik kimyasal madde anlayışına bakıldığında, içeriden değil, dışarıdan müdahale yöntemlerinin de geçerli olduğu görülmüştür. Bu konuda da profesyonel yardım alınması durumunda, gerekli çözüm yöntemleri ortaya çıkacaktır.

Su Kulesi Güçlendirme Çalışmaları Kimler Tarafından Yapılır?

Bu alanda gerekli mühendislik bilgisine, teknik bilgiye sahip personellerin, firmaların, gerçek ya da tüzel kişiliklerin tercih edilmesi tavsiye edilecektir. Elbette her önüne gelen şahsın teknik bilgiye, donanıma, teknolojik cihazlara ve kimyasal maddelere, güçlendirici elemanlara sahip olmayan gerçek ya da tüzel kişiliklerin bu yönde bir işlem yapması, yapmaya kalkışması, ekonomik zarar anlamına gelecektir. Çözüm üretmeyecektir, başa dönülecektir. İnceleme çalışmalarının başlangıcını, raporlama, teşhis koyma anlayışı ortaya getirecektir. Gerekli inceleme yapılacak, özellikle deprem dayanımı konusunda yapılan incelemelerde rapor hazırlanacak, hazırlanan rapor doğrultusunda çözüm yöntemleri masaya yatırılacak, uygulanacak, teknikler belirlenecektir. Tercih edilmesi gereken kişi ya da kuruluşlar, tamamen teknik bilgiye sahip, mühendislik bilgisine sahip, yapı kimyasalları hakkında yeterli deneyime sahip kişi kuruluşlar olmalıdır.

Su kulesi güçlendirme yapılmaz ise, her bina ve tesisin güçlendirme çalışmasının yapılması, takviye edilmesi, dayanım yada mukavemetinin arttırılması ve probleminin ortadan kaldırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Su kulesi güçlendirme çalışması yapılamayan kule anlayışlarının da gündeme geldiği görülecektir. Burada devreye iptal edilmesi, yıkılması, yeniden inşa edilmesi girecektir. Elbette onarım maliyetlerinin yeni bir maliyetin üzerine çıkması ve kesin çözüm elde etmemesi durumunda, bu yönde bir karar alınacaktır. Yıkım işleminde de tamamen profesyonel ekiplerden hizmet alınması, olması gerektiği gibi çevreye zarar vermeyecek, cana zarar vermeyecek şekilde ve etrafta bulunan mala zarar vermeyecek şekilde, profesyonel bir şekilde tesisin yıkılıp, uygun teknikler ile yeniden yapılması gerekmektedir.

 

Güçlendirme İşlemleri ve Uygulamalar Hakkında Bizi Arayabilirsiniz. Tıklayınız!

WhatsApp
Hemen Ara!